top of page

Beslenmede Enzimlerin Önemi

Organik ve çiğ beslenmenin en önemli faydası, bir protein molekülü olan enzimlerin canlı olarak alınıp kullanılabilmesidir. Kemik ve derideki proteini üretmek ve arınmaya yardımcı olmak gibi birçok metabolizma olayında görev alırlar. Bunlardan en önemlisi sindirimdir. Tükürüğün içinde bulunan enzimler sayesinde yemekleri daha çiğnerken sindirmeye başlamış oluruz ve gıda vücudumuzdan ayrılana kadar farklı aşamalarda hazmedilir. Tükürüğün

içindeki enzimlerin harekete geçmesi için de çok iyi çiğnememiz gerekir. Organik ve çiğ besinden aldığımız vitamin ve mineraller, enzimler sayesinde vücutta emilir. Dolayısıyla sindirim yaptığımız sırada yeterince enzime sahip değilsek, vücudumuz enerji üretememiş olur.


Hayati önem taşıyan, sindirimden bağışıklık sistemine kadar, pek çok yerde rol alan bu enzimleri çok yüksek miktarda taşıyarak doğarız. Yıllar geçtikçe pişmiş yemekler, hareketsizlik, oksijensizlik, susuzluk derken enzimler azalmaya başlar ve hücreler yaşlanırken, sindirim zorlaşır. Vücudun tüm fonksiyonları için gerekli olan enzimler, vücuttaki görevlerini yapacağına midemizdekileri sindirmeye çalışır.


Enzimden zengin bitkisel gıdayı dışarıdan almak önemlidir. Enzimden zengin bazı bitkisel gıdalar arasında papaya, ananas, limon, hurma, avokado, kavun, mango, incir, muz, kayısı, fermente edilmiş beyaz ve kırmızı lahana turşusu, işlenmemiş saf bal, arı poleni, soğuk sızma zeytinyağı, taze hindistancevizi suyu ve buğday çimi suyunu sayabiliriz.


Elçin Oflaz'la Raw Food Mucizesi, Salatalar, Mango Çatni


Hastalıklarla zayıf düşen vücudumuzun imdadına da enzimler koşar. Enfeksiyonların ve yaralanmaların tedavisi sırasında, yüksek enzimli gıdalardan bol miktarda tüketmek, daha hızlı iyileşmemizi sağlar. Enzimler, eklem sağlığı ve kan dolaşımının kalitesinde de büyük rol oynar. Ancak enzimleri harekete geçirdiği için mineraller de önemlidir. Ünlü raw food duayeni David Wolfe'un da belirttiği gibi "Sağlık toprakta başlar'' Çünkü enzimlerin harekete geçmesi için vücudumuzun yeteri kadar minerale sahip olması gerekiyor. Böylece bol mineralli toprakta yetiştirilen sebzeler önem kazanır. Bu sebzeleri tükettiğimizde, alınan minerallerden dolayı en- zimler görevleri daha iyi yerine getirir.


Öyleyse, enzimleri banka hesabına benzetebiliriz. Eğer hesaptaki paramız var diye bir süre çalışmaz ve harcamaya devam edersek o para erir, eksiye düşer, mağdur oluruz. Aynı şekilde, bedenimizi kaliteli besinler, oksijen ve suyla beslerken, bir yandan da vücudumuzu da, uygun egzersizler, yoga, nefes terapisi, meditasyon gibi çalışmalarla desteklememiz gerekir. Yüksek enerji, mevduat birikimi demektir. Canlılık ve hayat enerjisine sahip olmak demektir. Ayrıca bana göre bu durum istek, tutku, aşk ve başarı demektir. Yoksa vücudumuz zamanından önce çöker, hastalanır ve yaşlanır.


Elçin OFLAZ

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
bottom of page