Raw Food, çiğ ya da en çok 46°'ye kadar ısıtılmış gıdalar için kullanılan bir terimdir. Sebzeler 46°'nin üstünde piştiği zaman %50 ile %75 oranında enzim ve vitaminlerini yitirir. Bu bilgiye dayanan beslenme tarzı, dünyada çoğunlukla vegan beslenmeyi temsil eder. Başta enzim olmak üzere, vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir beslenme biçimidir. Dünya nüfusunun çok arttığı ve küresel ısınmanın bizi tehdit ettiği, acil çözümler almamız gereken bu yüzyılda, sürdürülebilir tarım ve ekolojimiz için daha uygun bir sistem olduğu kabul edilir. Bu sistemde, yiyeceklerin tamamının değilse bile, %60-70'nin çiğ tüketilmesi büyük fayda sağlayacaktır.
Vücudumuzun ihtiyacı olan %10 oranındaki proteinler, vegan ciğ beslenmede kuruyemiş, çimlendirilmiş tohumlar, baklagiller, brokoli, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden sağlanır. Kalsiyum ise, öncelikle çiğ susam, badem, brokoli ve deniz yosunu gibi kaynaklardan sağlanır.
Raw food hazırlama yöntemleri sadece salata gibi çiğ olmak zorunda değildir. Bu noktada devreye, bizim gibi damağına düşkün şefler girer. Çiğ beslenme, değişik teknikler, işlemler ve aletlerle çok lezzetli gurme bir yemek biçimi haline gelebilir.
Bilhassa besinlerin içindeki suyu alarak kurutma sistemiyle çalışan dehidratör (kurutucu firin) sayesinde farklı ve yaratıcı lezzetler hazırlayabiliyoruz Bunlar bize aynı zamanda besinleri daha uzun sure saklama fırsatı veriyor.
Pişmiş yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş besinler gibi dondurulmuş besinler de, vitamin ve minerallerini çok fazla yitirmezler. O yüzden çabuk bozulabilecek gıdaları dondurarak sorbe, smoothies ve dondurma hazırlayabiliriz. Böylece hücrelerimizi doyuran, hem lezzetli hem de besin değeri yüksek ürünler elde ederiz.
Elçin OFLAZ
Comments